Så tar du hand om din klocka – Enkel guide för långvarig hållbarhet

Klockor är inte bara praktiska verktyg utan även stilfulla accessoarer som ofta har ett emotionellt eller ekonomiskt värde. Oavsett om du bär en exklusiv klocka eller en enklare variant, är det viktigt att vårda den för att förlänga dess livslängd och bibehålla dess funktion. I denna guide får du praktiska tips på hur du tar hand om din klocka, från daglig användning till rengöring och förvaring.

1. Rengöring av din klocka
Din klocka utsätts dagligen för smuts, svett och damm, vilket kan påverka både utseendet och mekaniken. För att rengöra klockan behöver du en mjuk, luddfri trasa samt en mild tvållösning. Torka av klockans boett och armband försiktigt, undvik att fukta de delar som inte är vattentäta. Använd gärna en liten borste för att nå svåråtkomliga områden, såsom länkar och spännen. Undvik att använda kemikalier som kan skada metallen eller glaset.

2. Skötsel av läderbandet
Om din klocka har ett läderband kräver detta särskild vård. Läder är känsligt för fukt och värme, vilket kan leda till sprickor eller missfärgning. Undvik att bära klockan i extrema väderförhållanden, och torka alltid av bandet efter att du burit det en längre tid. Regelbunden användning av läderbalsam kan hjälpa till att återfukta materialet och förlänga dess livslängd.

3. Förvaring av din klocka
När du inte använder din klocka är det viktigt att förvara den på rätt sätt. Lägg den gärna i ett smyckeskrin eller en mjuk påse för att skydda den från damm och repor. För klockor med mekanisk rörelse kan det också vara en god idé att investera i en klockuppdragare (watch winder) för att hålla mekanismen igång även när du inte använder den.

4. Service och underhåll
För att säkerställa att din klocka fungerar optimalt bör du serva den regelbundet hos en professionell urmakare. En allmän rekommendation är att lämna in din klocka för service vart tredje till femte år, beroende på klockmodell och användningsfrekvens. Under en service kontrolleras klockans rörelse, vattentäthet och eventuella slitage.

Att ta hand om din klocka behöver inte vara komplicerat, men det kräver regelbunden uppmärksamhet. Genom att följa dessa enkla skötselråd kan du förlänga klockans livslängd och se till att den fortsätter vara en stilfull och funktionell del av din vardag.

Back to blog

Selected collection

1 of 4